skip to Main Content

5 medaljer på SM/JSM för Hajen

När SM/JSM avgjordes i Helsingborg förra veckan så var det med stora framgångar för Simklubben Hajen i Lomma. Sammanlagt blev det fyra JSM-medaljer och en SM-medalj. Det slåss sex nya klubbrekord och alla simmarna kom hem med fina resultat i bagaget.

För er som aldrig varit på ett SM/JSM i simning så går det till som så att JSM (t.o.m. det året man fyller 20) avgörs under förmiddagen med så kallat direktfinal, där de med de åtta bästa anmälningstiderna simmar i sista heatet. Efter detta så simmar seniorerna sina heat. De åtta snabbaste tiderna totalt går sedan vidare till SM-finalen på kvällen. På 50, 100 och 200 distanserna så går även de 8 nästa i listan vidare till en B-final, där man gör upp om platserna 9-16!

Emma Johansson -24: Emma gjorde comeback i SM-bassängen efter sitt årslånga uppehåll. Och hon gjorde det med den äran. Det blev femte platser på både 50 och 100 fjäril på nya klubbrekord. Rekordet på 50 lyder nu 26,75 och på 100 är det 1.00.45. Det blev även klubbrekord på 50 fritt för Emma, men i B-finalen som hon vann på tiden 25.95. Efter en diskning i A-finalen så blev slutplaceringen här åtta.

Sedan trodde nog många att Emmas medaljchanser var över då den enda grenen som återstod för henne var 50 rygg, och Emma har gjort sig känd som en fjärilsspecialist. Men Emma ville mer och slog till 28.20 redan i försöken och gick därmed in i finalen med den snabbaste försökstiden. Väl där så simmar hon ännu snabbare och har greppet om guldet en liten stund, men en miss i målgången gör att det blir en 3:e plats med tiden 28,00! Emmas blott andra SM-medalj i karriären! Ett väldigt gott facit på tävlingen för hennes del, även om både tränare och simmare känner att där finns mer.

Petter Fredriksson -18: Petter har skämt bort oss med fina resultat under de senaste årens mästerskap. Detta mästerskapet var lite annorlunda då Petter har tränat stenhårt under hösten för att vara snabb i långbana, dels i Amsterdam i mitten av december, men i synnerhet till Swim Open Stockholm som går till våren och där kvalet till EM kommer gå. Han har inte toppat formen till detta SM alls. Trots detta så tar han fyra JSM medaljer och simmar tre SM A-finaler och en B-final. JSM-medaljerna kom på grenarna 200 medley (trea), 200 ryggsim (tvåa), 50 rygg (tvåa) samt på 100 ryggsim där han vann blott fyra hundradelar framför tvåan. I finalerna blev det som högst två sjätte platser på 100 och 200 rygg. På 200 slår han sitt personliga rekord, tillika klubbrekordet, och simmar in på snabba tiden 1.57,64. Petter gör även en snabb sträcka i laget över 4×200 frisim på 1.52! Petters resultat bådar gott inför framtida äventyr.

Johan Jönsson -20: Johan har sedan SM i somras börjat arbeta heltid och flyttat in i egen lägenhet med flickvännen. Detta gör att han inte har kunnat träna så mycket som han hade önskat inför det här mästerskapet. Trots detta gör han ett jättefint mästerskap. Han slår sina personliga rekord på allt han simmar. I killarnas lag över 4×200 frisim har han sträcksträckan och slår sitt personliga rekord med tiden 2.00,40. På 400 simmar han in på 4.12,37, sju sekunder under pers, på 800 noterar han 8.38,44 pers  med 16 sekunder och på 1500 noterar han 16.44,15, pers med 19 sekunder. Som bäst blev det en 13 plats på JSM för Johan.

Marcus Henriksson -18: Marcus simmade tredje sträckan i killarnas lag över 4×200 frisim och simmar in på en tid av 2.04,52, två sekunder under det personliga rekordet.

Andreas Aminoff -15: Andreas simmade sista sträckan på 4×200 frisim och noterar där 2.06,99, en tid i princip på det personliga rekordet. Andreas har sin måltävling på Sum-Sim region nu till helgen.

gruppbildsmjsm15

Nästan hela Hajens mästerskapstrupp på SM/JSM i Helsingborg 2015. Saknas på bilden gör Andreas Aminoff